مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما در صورت بروز اختلاف ما بین کارفرما و کارگر یا کارآموز ناشی از قرارداد کار یا اجرای قوانین و مقررات کار به موجب ماده 157 قانون کار هیات تشخیص و هیات حل اختلاف واقع در اداره کار خواهد بود .
هر گونه اختلاف ناشی از روابط کارگری و کارفرمایی مانند عدم پرداخت حقوق ، دستمزد و یا مزایای کار و اخراج کارگر در صلاحیت مراجع حل اختلاف قانون کار خواهد بود که در زیر به تفصیل بررسی خواهیم کرد .
مراجع و مراحل حل اختلاف کار
-
الف .سازش
به موجب ماده 157 قانون کار حل و فصل اختلافات مابین کارگر و کارفرما در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار تشکیل نشده باشد از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نمایننده قانونی کارگران و کارفرما خواهد بود .
نکته حایز اهمیت در خصوص مرحله سازش ، اختیاری بودن طرح دعوا و اختلاف در این مرجع می باشد . یعنی در صورت وقوع اختلاف مابین کارگر و کارفرما هیچ الزام و اجباری در حل و فصل اختلاف از طریق سازش وجود ندارد و میتوانند راسا طرح دعوا و دادخواست خود را در هیات تشخیص مطرح نمایند .
-
ب . هیات تشخیص
مرحله دوم رسیدگی به اختلافات مربوط به کارگر و کارفرما هیات تشخیص می باشد . هیات تشخیص در واقع مرحله بدوی و نخستین رسیدگی و حل و فصل اختلاف کار و امور اجتماعی می باشد زیرا اولا مرحله سازش اختیاری بوده و به موجب ماده 159 قانون کار که مقرر می دارد : رای هیاتهای تشخیص پس از 15 روز از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا می گردد و در صورتی که ظرف مدت مذکور یکی از طرفین نسبت به رای مزبور اعتراض داشته باشد اعتراض خود را کتبا به هیات حل اختلاف تقدیم می نماید و رای هیات حل اختلاف پس از صدور قطعی و لازم الاجرا خواهد بود . هیات حل اختلاف مرحله تجدید نظر نسبت به آرای صادره از هیات تشخیص محسوب می شود .
هیات تشخیص متشکل از اعضای زیر می باشد :
1.یک نفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی
- یک نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شورای اسلامی کار
- یک نفر نماینده مدیران صنایع به انتخاب کانون صنفی کارفرمایان
صلاحیت های هیات تشخیص
1.رسیدگی و حل و فصل اختلافات فردی کارگر و کارفرما ناشی از قرارداد کار و مقررات کار
- رسیدگی و حل و فصل اختلاف در مورد قرارداد کارآموزی
- حل و فصل اختلافات ناشی از موافقت نامه های کارگاهی
- حل و فصل اختلافات ناشی از پیمان های دسته جمعی
- رسیدگی و حل و فصل موضوع اخراج کارگر موضوع مواد 20 ، 157 و 158 قانون کار
-
ج . هیات حل اختلاف کار
هیات حل اختلاف در واقع در حکم مرجع تجدید نظر در نظام حل و فصل اختلافات کارگری و کارفرمایی می باشد . به عبارتی تمام آرای صادره از هیات تشخیص قابل اعتراض در مرجع هیات حل اختلاف می باشد . مهلت اعتراض به رای هیات تشخیص 15 روز از تاریخ ابلاغ رای می باشد . هیات حل اختلاف علاوه بر صلاحیت فوق به عنوان مرجع تجدید نظر از آرای هیات تشخیص ، به موجب تبصره 3 ماده 49 قانون کار صلاحیت رسیدگی به اختلافات ناشی از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل با هیات حل اختلاف می باشد . بنابرین اختلافات ناشی از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل ابتدا و راسا در هیات حل اختلاف ریدگی خواهد شد و هیات تشخیص در این خصوص صلاحیتی ندارد .
آرای صادره از هیات حل اختلاف قطعی بوده و لازم اجرا می باشد .منظور از قطعیت آرای هیات حل اختلاف ، غیر قابل اعتراض بودن آرای این مرجع در مراجع تحت صلاحیت قانون کار می باشد .
شرایط طرح دعوا در مراجع حل اختلاف کار
- اختلاف ما بین کارفرما و کارگر یا کارآموز ناشی از قرارداد کار یا کارآموزی و یا ناشی از اجرای قانون کار و سایر مقررات کار باشد .
- تقدیم و تسلیم دادخواست از سوی ذینفع یا نماینده قانونی وی به اداره کار شهری که آخرین کارگاه در آن واقع است .
-
د . دیوان عدالت اداری
دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع تظلمات اشخاص غیر دواتی صلاحیت رسیدگی و اعتراض به آرای صادره از مراجع حل اختلاف قانون کار را دارد . به موجب بند 2 ماده 10 قانون تشکیلات دیوان عدالت اداری رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آرا و تصمیمات قطعی هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما منحصرا از حیث نقص قوانین و مقررات در صلاحیت دیوان عدالت اداری می باشد .
آخرین مرحله در اعتراض نسبت به آرای صادره از مراجع حل اختلاف کار ، دیوان عدالت اداری می باشد .
نکته حایز اهمیت در خصوص صلاحیت دیوان عدالت اداری رسیدگی شکلی دیوان نسبت به آرای صادره از مراجع حل اختلاف کار می باشد . به این معنی که در صورت تشخیص مغایرت آرا و تصمیمات مراجع مذکور با مقررات آن را ابطال و جهت رسیدگی مجدد به هیات هم عرض ارجاع می نماید. آرای صادره در این مرحله مجددا قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری می باشد .
مهلت اعتراض در دیوان عدالت اداری
مهلت اعتراض به آرای صادره از هیات حل اختلاف سه ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی می باشد . هر کدام از طرفین دعوا کارفرما یا کارگر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی فرصت دارند نسبت به رای صادره در دیوان عدالت اداری اعتراض نماید .
.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام وقتبخیر
من سال۹۸برای استخدام توشرکتی سفته گزاشتم که مادرم ضامن شد طی دعوای لفظی ایشون لج کردو سفتهارو اجراگزاشت والان یک سومه حقوق مادرمو بستن ایا راهی هست که من اقدام کنم(درضمن روی سفته هیچی نوشته نشد فقط امضای مادر و خودم هست بااثرانگشت)
میتونید به رای صادره اعتراض کنید
درمورد مشاغلی که حقوق توافقی با حقوق ذکر شده در قرارداد تفاوت داره و به صورت پشت لیست پرداخت میشه در صورت بروز اختلاف میشه در مورد عدد واقعی حقوق شکایت ثبت کرد؟
با سلام نیاز به ادله قانونی دارد و با توجه به پرداختی های کارفرما به حساب شما قابل اثبات است