اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار ، به عنوان مرجع بدوی رسیدگی، در هیات حل اختلاف اداره کار به عنوان مرجع تجدیدنظرخواهی قابل انجام است. این رای قطعی و لازم الاجرا می باشد.
اما معترض به رای، می تواند به موجب بند 2 ماده 11 قانون دیوان عدالت اداری نسبت به طرح شکایت در دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع عالی نظارتی اقدام نماید. شعبه دیوان عدالت اداری با رسیدگی شکلی و صرفا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها اقدام به بررسی مجدد پرونده می نمایند. که در صورت قبول شکایت، دیوان عدالت اداری نسبت به نقض رای و ارجاع مجدد پرونده به هیات هم عرض صادرکننده رای قطعی با رعایت موارد اعلامی دیوان عدالت اداری اقدام می نماید. لاکن در فرض رد شکایت در دیوان عدالت اداری، برای محکوم علیه، امکان اعاده دادرسی از طریق اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری کماکان وجود دارد.
که با عنایت به فنی و تخصصی بودن دعاوی دیوان عدالت اداری و یک مرحله ای شدن اعتراض به این آرا ، بهره مندی از خدمات وکیل متخصص دیوان عدالت اداری جهت ممانعت از تضییع حقوق و رد شکایت امری لازم و غیرقابل اجتناب است. برهمین اساس موسسه حقوقی آبان با بهره مندی از خدمات وکلای متخصص دیوان عدالت اداری که بعضا دارای سابقه فعالیت قضایی در دیوان عدالت اداری هستند، آمادگی کامل خود را جهت ارائه خدمات حقوقی اعلام می نماید.
نحوه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار در هیات حل اختلاف اداره کار
با راه اندازی سامانه جامع کار، طرح شکایت در هیات های تشخیص و حل اختلاف اداره کار به صورت سیستمی انجام می شود. بر همین اساس، معترض می بایست با مراجعه به درگاه مربوط در این سامانه و با ثبت متن شکایت در فرم های تعبیه شده و آپلود نمودن منضمات اقدام به ثبت اعتراض نماید. که با ارجاع شکایت به هیات ، مدیر شعبه نسبت به اخذ کپی و تشکیل فیزیکی پرونده اقدام می نماید.
مهلت ثبت اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار در هیات حل اختلاف
به موجب ماده 159 قانون کار، رای هیات های تشخیص اداره کار پس از 15 روز از تاریخ ابلاغ آن لازم الاجرا می باشد. در صورتی که ظرف مهلت اعلامی به رای اعتراض نشود، رای قطعی و لازم الاجرا می باشد. روز ابلاغ و اقدام به مدت 15 روز اعلامی اضافه می شود.
نحوه رسیدگی به اعتراض در هیات حل اختلاف اداره کار
هیات حل اختلاف پس از وصول اعتراض و تهیه پرونده فیزیکی ، نسبت به تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ به طرفین دعوا اقدام می نماید. عدم حضور احد از طرفین یا نماینده آنها ( ضرورتی به وکیل دادگستری بودن نیست. ) مانع رسیدگی و صدور رای هیات حل اختلاف نخواهد بود. هیات حل اختلاف به موجب قانون موظف به صدور رای ظرف مدت یک ماه از تاریخ وصول اعتراض است. هرچند در عمل به علت تعدد دعاوی مطروحه در زمان بیشتری انجام می شود.
مهلت ثبت اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار در دیوان عدالت اداری
به موجب تبصره 2 ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری، آرای صادره از هیات تشخیص و حل اختلاف اداره کار برای اشخاص مقیم ایران ظرف مدت 3 ماه و برای اشخاص مقیم خارج از کشور ظرف مدت 6 ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است. روز ابلاغ و اقدام به مدت 15 روز اعلامی اضافه می شود.
هیات های رسیدگی اداره کار موظف اند، در رای یا تصمیم خود تصریح نمایند که رای یا تصمیم آنها ظرف مدت های اعلامی قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است. در مواردی که ابلاغ به صورت واقعی نباشد و مهلت مقرر قانونی منقضی شده باشد و ذی نفع ادعای بی اطلاعی نسبت به رای صادره را داشته باشد. شعبه دیوان در ابتدا به موضوع ابلاغ رسیدگی می نماید. در مواردی که به موجب قانون سابق دیوان عدالت اداری، اشخاصی حق شکایت در مهلت بیشتری داشته اند، مهلت مذکور، ملاک محاسبه خواهد بود.
نحوه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار در دیوان عدالت اداری
به موجب بند 2 ماده 11 قانون دیوان عدالت اداری، معترض به رای قطعی هیات تشخیص اداره کار، می تواند با ثبت اعتراض از طریق سامانه های الکترونیکی قضایی، مراجعه به دفتر خدمات قضایی ، ثبت شکایت در دفاتر استانی دیوان عدالت اداری و نیز ثبت دادخواست در دبیرخانه دیوان عدالت اداری در تهران نسبت به طرح اعتراض اقدام نماید. که هزینه دادرسی دعاوی غیرمالی از معترض اخذ می گردد.
نحوه رسیدگی به اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار در دیوان عدالت اداری
به موجب تبصره 2 ماده 3 قانون دیوان عدالت اداری مصوب 1402/02/10 اعتراض نسبت به رای هیات های تشخیص و حل اختلاف اداره کار یک مرحله ای است و پرونده مستقیما در شعب تجدیدنظر مطرح و مورد رسیدگی قرار می گیرد.
با ارجاع پرونده به شعبه رسیدگی کننده، تکمیل بودن پرونده اقدام به ارسال یک نسخه از دادخواست به همراه ضمایم به طرف دعوا می نماید. خوانده موظف است، ظرف مهلت یک ماه نسبت به ارائه پاسخ اقدام نماید. با حصول پاسخ، شعب دیوان دروقت نظارت و در صورت لزوم اقدام به تکمیل تحقیقات و ارجاع به کارشناسی و درغیر اینصورت اقدام به رسیدگی می نماید. که رسیدگی در دیوان عدالت اداری غیرحضوری و بدون تشکیل جلسه رسیدگی است.
لازم به ذکر است، با توجه به جایگاه نظارتی دیوان عدالت اداری،شعب تجدیدنظر دیوان بدوا اقدام به رسیدگی شکلی می نماید و در فرض نقض شدن رای قطعی هیات تشخیص یا هیات حل اختلاف اداره کار ، پرونده به هیات هم عرض مرجع صادرکننده رای قطعی ارسال می گردد و هیات هم عرض موظف است، با توجه به ایرادات اعلامی شعبه دیوان عدالت اداری نسبت به صدور رای مقتضی اقدام نماید.
حال اگر رای مجدد صادره از هیات هم عرض مورد قبول معترض نباشد. معترض می تواند مجددا نسبت به طرح شکایت در دیوان عدالت اداری اقدام نماید، شعب دیوان این بار با ورود در ماهیت موضوع اقدام به صدور حکم ماهوی می نماید.
اعاده دادرسی نسبت به رای هیات تشخیص اداره کار در دیوان عدالت اداری
اگر دیوان عدالت اداری نسبت به رد شکایت معترض اقدام نماید، محکوم علیه می تواند نسبت به اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری از طریق اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری اقدام نماید.
لاکن، چنانچه علیرغم نقض اولیه رای در دیوان عدالت اداری و ارجاع مجدد پرونده به هیات هم عرض، محکوم علیه باز هم نسبت به رای صادره معترض باشند، می تواند نسبت به ثبت دادخواست در دیوان عدالت اداری اقدام نمایند. شعبه دیوان عدالت اداری برخلاف مرتبه اول، این بار می تواند با ورود در ماهیت پرونده نسبت به صدور حکم اقدام نماید. حال چنانچه حکم دیوان عدالت اداری باز هم مورد پذیرش معترض نباشد، امکان اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری از طریق اعمال مواد 79 و 98 قانون دیوان عدالت اداری برای معترض وجود دارد.