سازمان تامین اجتماعی به موجب ماده 148 قانون کار و رای وحدت رویه شماره 29-30 هیات عمومی دیوان عدالت اداری موظف به پذیرش آرای قطعی هیات تشخیص یا حل اختلاف اداره کار در احراز رابطه کارگر و کارفرمایی و اخذ حق بیمه و احتساب سوابق حق بیمه ایام اشتغال متقاضی می باشد.
اگر سازمان تامین اجتماعی ، علی رغم صدور رای قطعی از سوی این هیات ها و محکومیت کارفرما به پرداخت حق بیمه ، باز هم از اخذ حق بیمه از کارفرما و احتساب سوابق حق بیمه ایام اشتغال ذی نفع امتناع نماید ، با طرح دعوای الزام سازمان تامین اجتماعی به اخذ حق بیمه و احتساب سوابق حق بیمه براساس رای هیات اداره کار در دیوان عدالت اداری امکان بهره مندی از حقوق و مزایای شغلی برای ذی نفع وجود دارد.
شرایط طرح دعوای الزام سازمان تامین اجتماعی به احتساب سوابق حق بیمه ایام اشتغال در دیوان عدالت اداری
- طرح دعوا به طرفیت کارفرما جهت اثبات رابطه کارگر و کارفرمایی و صدور حکم دال بر الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه ایام اشتغال در هیات های اداره کار
نظر به اینکه مرجع رسیدگی به اختلافات بین کارگر و کارفرما و یا قائم مقام قانونی آنها در اجرای قانون کار در صلاحیت اختصاصی مراجع حل اختلاف کار قرار دارد ، لذا سازمان تامین اجتماعی ملزم به تبعیت از آرای این هیات ها می باشد.
-
طرح درخواست الزام به احتساب سوابق حق بیمه ایام اشتغال با ضمیمه نمودن رای قطعی هیات اداره کار در دبیرخانه اداره کل سازمان تامین اجتماعی مربوطه و عدم اجابت درخواست متقاضی ظرف مدت 3 ماه از تاریخ ثبت آن و یا عدم پذیرش آن قبل از انقضای مدت از سوی اداره کل سازمان تامین اجتماعی مربوطه
لازم به ذکر است ، مرجع رسیدگی به اختلافات بین کارگر و کارفرما و یا قائم مقام قانونی آنها در موارد خاص در اجرای قانون کار از جمله احراز رابطه کارگری و کارفرمائی موضوع مواد ۲ و ۳ قانون کار و مدت آن و الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه کارگر خود حسب ماده ۱۴۸ قانون مذکور و رای شماره ۲۹ و ۳۰ مورخ 1386/01/26هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در صلاحیت مراجع حل اختلاف کار بوده و آراء هیأت های مزبور برای سازمان تأمین اجتماعی معتبر و لازمالاجراست. همچنین دادنامه شماره رای شماره ۸۵۳ مورخ1387/11/12نیز مفید لزوم تبعیت سازمان تأمین اجتماعی از رای مرجع حل اختلاف کار می باشد. و مطابق مواد ۳۶ و ۳۹ قانون تأمین اجتماعی، ماده ۱۴۸ قانون کار و آراء شماره ۱۰۱۱ مورخ 1386/10/25 و ۷۴۱ مورخ 1388/10/14 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، کارفرما مسئول پرداخت حق بیمه سهم خود و بیمه شده به سازمان میباشد و مکلف است در موقع پرداخت مزد یا حقوق و مزایا سهم بیمه شده را کسر و سهم خود را بر آن افزوده به سازمان تادیه نماید و تأخیر در پرداخت حق بیمه یا عدم پرداخت آن رافع مسئولیت و تعهدات سازمان در قبال بیمه شده نخواهد بود.
و مستند به مواد ۱، ۲، ۳ و ۴ قانون تأمین اجتماعی مصوب 1354/04/03 و با عنایت به وظایف و مسئولیتهای سازمان تأمین اجتماعی در باب تعمیم و گسترش انواع بیمههای اجتماعی و استقرار نظام هماهنگ و متناسب با برنامههای تأمین اجتماعی و شمول قانون تأمین اجتماعی به افرادی که به هر عنوان در مقابل دریافت مزد یا حقوق کار میکنند با توجه به آمره بودن قانون تأمین اجتماعی، پرداخت و پذیرش حق بیمه دوران خدمت ضروری است و این موضوع در آراء متعدد هیأت عمومی دیوان عدالت اداری از جمله آراء شماره ۵۱۷ و۵۱۸ مورخ 1386/07/15، ۱۲۲۲ مورخ 1386/10/23، ۴۰۸ مورخ 1387/06/03 ، ۲۲۰ مورخ 1387/04/09 و شماره ۶۵۰ مورخ 1388/09/02 مورد تأکید قرار گرفته است.
و مستفاد از رای وحدت رویه شماره ۵۶۳ مورخ 1395/08/25 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری و رای وحدت رویه شماره ۷۲۰ مورخ 1390/03/03هیأت عمومی دیوان عالی کشور، مادامی که اشخاص به سازمان تامین اجتماعی مراجعه نکرده و سازمان تامین اجتماعی گواهی لازم مبنی بر عدم امکان احتساب سوابق بیمه مطابق بخشنامههای شماره ۵۰۰۰/۵۳۹ مورخ 1388/06/21و شماره ۱۰۰۰/۹۴/۱۱۵۶۸ مورخ 1394/11/03 صادر نکرده باشد، موضوع قابل رسیدگی در دیوان عدالت اداری نیست.
که این امر به موجب تبصره 4 الحاقی1402/02/10 به ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری مورد تاکید قرار گرفته است، به موجب این مقرره ، خواهان موظف است، با مراجعه به اداره کل سازمان تامین اجتماعی مربوطه ، نسبت به ثبت تقاضای درخواست الزام به احتساب سوابق حق بیمه اقدام نماید و دستگاه اجرایی مکلف است ، ضمن ثبت درخواست و ارائه رسید ، حداکثر ظرف 3 ماه از تاریخ ثبت تقاضا ، به صورت مکتوب پاسخ قطعی را ( نفیا یا اثباتا ) به ذی نفع ابلاغ نماید ، مگر اینکه در سایر قوانین ظرف زمانی معینی برای پاسخگویی دستگاه ها و مامورین مذکور مشخص شده باشد یا فوریت موضوع ، اقتضای زمان کوتاه تری را داشته باشد.
اما اگر با انقضای مهلت مذکور، آن دستگاه کماکان از پاسخ دهی و ابلاغ پاسخ مقتضی خودداری نماید ، ذی نفع ( متقاضی یا وراث وی ) می تواند با رعایت مواعد مذکور در تبصره 3 الحاقی به ماده 16 از زمان انقضای مهلت پاسخ و معاذیر قانونی یا شرعی ، در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند.
که به موجب تبصره 3 الحاقی 1402/02/10 مقرر شده است : (( از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون تصمیمات و اقدامات دستگاه ها و مامورین موضوع بندهای 1 و 3 ماده 10 این قانون ظرف مدت شش ماه از تاریخ ابلاغ به اشخاص مقیم داخل کشور و یک سال برای اشخاص مقیم خارج از کشور قابل شکایت در دیوان عدالت اداری می باشد. ))
لازم به ذکر است، عدم پاسخگویی و استنکاف از ثبت درخواست تخلف اداری است و چنانچه شاکی خواسته خود را از طرق قابل اثبات دیگری به دستگاه ذی ربط ارسال نموده باشد ، مبدا محاسبه مهلت مذکور از زمان وصول این درخواست می باشد.
نحوه رسیدگی به دعوای الزام سازمان تامین اجتماعی به اخذ حق بیمه و احتساب سوابق حق بیمه در دیوان عدالت اداری
به موجب قانون دیوان عدالت اداری و رویه عملی آن ، نحوه رسیدگی در شعب دیوان عدالت اداری به صورت غیرحضوری است و به ندرت جلسه رسیدگی برای رسیدگی و حضور اصحاب دعوا تشکیل و یا حتی طرفین برای ادای توضیحات دعوت می شوند. بر همین اساس با تکمیل بودن دادخواست ، یک نسخه از دادخواست برای اداره کل سازمان تامین اجتماعی مربوطه ارسال خواهد شد. که آن اداره مکلف است ، ظرف مدت 30 روز از تاریخ ابلاغ نسبت به ارسال پاسخ مکتوب خود اقدام نماید. که با وصول پاسخ و در وقت نظارت ، شعبه دیوان عدالت اداری نسبت به مطالعه پرونده و صدور تصمیم مقتضی اقدام خواهد نمود.
که با فرض احراز حقانیت خواهان ، شعبه دیوان ، نسبت به الزام سازمان تامین اجتماعی به احتساب سوابق حق بیمه خود اقدام خواهد نمود.
اما در صورت رد شکایت ، برای معترض امکان تجدیدنظر خواهی در دیوان عدالت اداری وجود خواهد داشت. حال اگر علی رغم تجدیدنظرخواهی صورت گرفته ، شعبه تجدیدنظرخواهی نسبت به تایید رای شعبه بدوی اقدام نماید. چنانچه جهت رد عدم طرح صحیح باشد ، معترض می تواند با رفع ایراد نسبت به طرح مجدد پرونده اقدام نماید. اما اگر جهت رد دلایل دیگری باشد ، امکان اعاده دادرسی به موجب ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری برای معترض کماکان وجود دارد.
نتیجتا اینکه ، با عنایت به فنی و تخصصی بودن دعاوی مطروحه در دیوان عدالت اداری و عدم تشکیل جلسه دادرسی و کثرت دعاوی مطروحه در دیوان عدالت اداری ، بهره مندی از دانش و خدمات حقوقی وکیل متخصص دیوان عدالت اداری نقش بسزایی در طرح صحیح دعوا و ارائه دفاعیات حقوقی و ممانعت از رد اعاده دادرسی مطروحه در پی خواه داشت.
رای شماره 703 مورخ 1392/10/16 هیات عمومی دیوان عدالت اداری در الزام سازمان تامین اجتماعی به اخذ حق بیمه و احتساب سوابق حق بیمه
اولاً: تعارض در آراء مندرج در گردش کار محرز است.
ثانیاً : مطابق تصویب نامه شماره ۲۹۴۰ـ۸۴/ م / ت۲۷۳۵۲هـ ـ1384/04/12 هیأت وزیران ، فوق العاده حق تخصص ( بازار کار) که برای کارکنان شرکت های زیر مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات وضع شده ، از مصادیق فوق العاده موضوع ماده ۶ قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب سال ۱۳۷۰ تعیین شده است. نظر به این که براساس مقررات یاد شده ، مدیرعامل شرکت مخابرات ایران به شرکت های تابعه دستور اجرای مصوبه و درج فوق العاده های مـذکور در احکام کارگزینی کارکنان و بـرداشت کسور بازنشستگی از تاریخ لازم الاجرا شـدن آن را صـادر کرده است ، که بـا ارسال لیست کسور مربوط به سازمان تـامین اجتماعی ، سـازمان یـاد شده از دریافت آن به لحاظ تأخیر در پرداخت امتناع کرده است و با عنایت به این که احتساب فوق العاده های مقرر در مصوبه مذکور، جزء حقوق مکتسب شکات بوده است، بنابراین رأی شعبه ۱۲ دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ۹۳۸ـ 1398/04/29 مبنی بر وارد بودن شکایت و الزام سازمان تأمین اجتماعی به قبول کسور حق بیمه و احتساب آن در سابقه بیمه پردازی ، در حدی که متضمن این معنی است صحیح و موافق مقررات تشخیص می شود. این رأی به استناد بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲، برای شعب دیوان عدالت اداری و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازم الاتباع است.