مالیات خانه های مسکونی خالی بر مبنای ماده 54 مکرر قانون مالیات های مستقیم، مشمول خانه هایی می شود که که بیش از 120 روز در سال خالی باشند. مالیات خانه های خالی بر مبنای دستورالعمل تنظیمی از سوی سازمان امور مالیاتی بدین صورت است که ابتدائا ارزش اجاره ماهانه بر اساس مترمربع مشخص و پس از کسر 25 ./. استهلاک و محاسبه نرخ مالیات بر اجاره و تعداد سالهایی که خانه خالی می شود، محاسبه خواهد شد. که برحسب وضعیت پرونده و نوع مرجع رسیدگی کننده ( هیات بدوی و تجدیدنظر حل اختلافات مالیاتی ، شورای عالی مالیاتی، هیات ماده 216 قانون مالیات های مستقیم، هیات ماده 251 مکرر و دیوان عدالت اداری ) شرایط اعتراض و نحوه رسیدگی به اعتراض به مالیات خانه های خالی متفاوت است.
خانههای خالی در چه صورت مشمول پرداخت مالیات می شوند؟
تمامی خانههای خالی مشمول پرداخت مالیات نمی شوند. بلکه وجود برخی شرایط موجب می شود که مالیات به یک خانه خالی تعلق گیرد. که این شرایط وفق ماده 54 مکرر قانون مالیات های مستقیم عبارتند از:
- چنانچه یک واحد مسکونی بیش از ۴ ماه یا ۱۲۰ روز متوالی یا غیرمتوالی خالی از سکنه باشد و این ملک، خانه اصلی صاحب خانه در نظر گرفته نشود، شامل اخد مالیات می شود.
- در صورتی که بیش از یک سال از صدور گواهی پایان کار ملک گذشته باشد.
- شهری که ملک در آن واقع شده، جمعیتی بالای ۱۰۰ هزار نفر داشته باشد. بر این اساس شهرهای کوچک و روستاها مشمول مالیات بر خانه خالی نمی شوند.
- اگر در مورد اجاره خانه یا وقفی بودن آن مشکلی وجود داشته باشد.
- بیش از ۱۲۰ روز از تاریخ سند زدن ملک گذشته باشد و ملک خالی باشد.
- انجام ثبت ملک، برای تمامی واحدهای مسکونی، تجاری و اداری انجام می شود. تمامی این املاک اگر بیش از ۴ ماه خالی بمانند، مشمول مالیات خواهند شد.
- صاحبان خانه های تازه ساخته شده پس از ۱۲ ماه و در حالت ساخت انبوه پس از ۱۸ ماه در صورتی خالی بودن موظف به پرداخت مالیات هستند.
- مالک خانه خالی را در سامانه معاملات املاک، برای فروش یا اجاره ثبت نکرده باشد.
نحوه استعلام و مشاهده مالیات خانه های خالی ( سایت اعتراض به مالیات خانه های خالی )
بر اساس اطلاعیه سازمان مالیات، تمامی مالکان خانه های خالی از طریق درگاه ملی خدمات مالیات به نشانی ……میزان مالیات خانه خود را مشاهده نمایند. پس از سرچ آدرس ذکر شده در مرورگر خود، در صفحه اصلی سایت، روی گزینه ورود ( اگر قبلاً ثبت نام کرده اید.) یا گزینه ثبت نام کلیک کنید.
اگر قبلاً اطلاعات خود را ثبت نکردهاید، پس از ثبت کامل اطلاعات و دریافت کلمه عبور روی گزینه ورود کلیک کنید. در این مرحله به منظور مشاهده میزان مالیات، کد ۶ رقمی به شماره همراه ثبت شده در سامانه ارسال خواهد شد. در صورتی که خانه شما به عنوان ملک مشمول مالیات شناسایی شده باشد، لازم است نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام کنید.
نحوه تشخیص خانههای خالی مشمول مالیات توسط دولت
سامانه اسکان و املاک کشور که به وزارت مسکن و شهرسازی تعلق دارد، به منظور ثبت وضعیت خانه ها راه اندازی شده است. درواقع همه مالکان موظف هستند اطلاعات ملک یا املاک خود را مثل کد پستی و وضعیت سکونت را در این سامانه به ثبت برسانند. در صورتی که شخصی اطلاعات خانه خود را ثبت نکند، پیامکی مبنی بر لزوم شفاف سازی وضعیت املاک خود دریافت خواهد کرد. با دریافت این پیامک، هر مالکی تا دو ماه فرصت دارد که اطلاعات املاک خود را در سامانه ثبت کند. در غیر این صورت ملک او جزء قانون مالیات خانه های خالی محسوب میشود و شخص موظف به پرداخت مالیات خواهد بود.
قانون خانه های خالی معاف از مالیات
به طور کلی همه خانه های خالی مشمول مالیات می شوند، مگر آنکه خانه به عنوان محل سکونت اصلی یا فرعی مالک شناخته شود. لازم به ذکر است، که هر فردی تنها یک خانه را می تواند به عنوان محل سکونت اصلی خود ثبت کند.
اما در صورتی که فرد دارای ویلا یا خانه ای در شهر دیگری است، امکان ثبت آن ملک به عنوان محل سکونت فرعی ( به عنوان مثل اقامتگاهی برای تفریح ) وجود دارد. در صورتی که یکی از افراد تحت تکفل مالک، دانشجو یا طلبه یا دارای بیماری خاص باشد یا به دلیل نوع شغل خود مجبور باشد که در شهری که خانه در آن قرار دارد زندگی کند، می تواند آن واحد مسکونی را به عنوان اقامتگاه فرعی خود به ثبت برساند.
مالیات خانه های کلنگی
در صورتی که ملک کلنگی به دلیل فرسودگی قابل اجاره دادن نباشد از نظر قانون همچنان شامل مالیات بر خانه خالی خواهد شد، چرا که فرسودگی، ملاک عدم مشمولیت نیست و به هر حال فردی وجود دارد که بتواند در آن ساکن شود یا مورد بازسازی یا نوسازی قرار گیرد. چنانچه این خانه متعلق به وراث باشد، ممکن است شامل مالیات بر ارث نیز بشود.
جدول محاسبه مالیات خانه های خالی سال ۱۴۰۳
به موجب ماده ۵۴ مکرر هر واحد مسکونی واقع در کلیه شهرهای بالای یکصد هزار نفر جمعیت به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور که در هر سال مالیاتی در مجموع بیش از ۱۲۰ روز ساکن یا کاربر نداشته باشد به عنوان خانه خالی شناسایی شده و به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، بدون لحاظ معافیتهای تبصره ۱۱ ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح ضرایب زیر می شود:
- سال اول معادل ۶ برابر مالیات متعلقه
- سال دوم معادل ۱۲ برابر مالیات متعلقه
- سال سوم به بعد معادل ۱۸ برابر مالیات متعلقه
مراحل محاسبه مالیات بر خانه های خالی
- تعیین ارزش اجاره یک ملک بر اساس هر متر مربع
- کسر کردن 25./. درصد از اجاره بابت هزینهها و استهلاکات
- محاسبه نرخ اجاره براساس قانون مالیات مستقیم
- محاسبه مالیات خانه برای سال اول، دوم، سوم براساس ضریب های مالیاتی
نکات کاربردی:
1.مالیات واحدهای مسکونی شراکتی که خالی از سکنه هستند، براساس سهم هر شریک محاسبه می شود.
2.برای مالکان دارای بیش از ۵ خانه خالی در سال مالیاتی، ضرایب مالیاتی نسبت به کل واحدها، دو برابر ضریب ذکر شده در ماده ۵۴ اعمال می شود. یعنی سال اول ۱۲ برابر ، سال دوم ۲۴ برابر و در سال سوم ۳۶ برابر.
مهلت پرداخت مالیات خانه خالی
مالکان باید در طول یکسال، اطلاعات ملک خود را در سامانه املاک و اسکان را ثبت کنند. تا پایان تیرماه هرسال به مالکان مهلت داده میشود تا تکمیل و تحویل اظهارنامه املاک خود را انجام دهند. اطلاعات ثبت شده در سامانه با اطلاعات موجود تطبیق داده شده و پس از صحت سنجی توسط اداره مالیات مربوطه، برگ تشخیص مالیات برای مالک ارسال می شود.
چنانچه مالک به مالیات تعلق گرفته اعتراضی نداشته باشد، تا یک ماه فرصت پرداخت مالیات را خواهد داشت و اگر پرداخت نشود، با صدور برگ قطعی از ایشان مطالبه خواهد شد. اگر ایشان به آن برگ اعتراض کنند، در هیات های حل اختلاف مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
پس از طی این فرایند با عدم پرداخت مالیات قطعی توسط مالکان، خانههای خالی ممنوع المعامله میشوند و اجازه انتقال به شخص دیگری را نخواهد داشت و اگر دفترخانه ای نسبت به انتقال این موضوع اقدام کند قبل از اینکه مفاصا حساب مالیاتی مربوط به ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم را بگیرد، متضامنا در پرداخت مالیات مسئول خواهد بود.
نحوه اعتراض به برگ مطالبه مالیات خانه های خالی ( عدم پذیرش مالیات خانه خالی )
پس از طرح اعتراض مودی در سامانه سازمان امور مالیاتی و صدور برگ مطالبه قطعی از سوی سازمان امور مالیاتی که در عمل به عنوان برگ تشخیص مالیاتی از آن یاد می شود. نحوه اعتراض تابع شرایط عمومی اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی است.
که همان امکان مراجعه به هیات های بدوی و تجدیدنظر تشخیص مطالبات ، هیات ماده 251 مکرر و هیات ماده 216 موضوع قانون مالیات های مستقیم ، شورای عالی مالیاتی و دیوان عدالت اداری است. که مراجعه به هر یک از این مراجع تابع شرایط متمایزی است. که در ادامه به آنها اشاره خواهیم نمود.
عدم پذیرش مالیات خانه خالی ( مهلت اعتراض به مالیات خانه خالی در مراجع رسیدگی کننده )
اگر بنا به هر دلیل اختلافات مالیاتی با توافق با ممیز و رئیس اداره امور مالیاتی حل و فصل نشود، و مودی مالیاتی ظرف مدت 30 روز از ابلاغ برگ قطعی مالیات خانه خالی می بایست ، اعتراض خود را جهت ارجاع به هیات حل اختلاف مالیاتی به واحد اداری سازمان امور مالیاتی خود ارائه نماید. لکن اگر مهلت قانونی اعتراض منقضی و منتهی به صدور اجراییه شود، امکان اعتراض به اجراییه مالیاتی ظرف مدت 3 ماه از تاریخ قطعیت تشخیص برای اشخاص مقیم ایران و 6 ماه برای اشخاص مقیم خارج از کشور در دیوان عدالت اداری قابل انجام است.
البته امکان طرح اعتراض بدون فرجه مقرر قانونی در هیات ماده 251 مکرر و هیات ماده 216 قانون مالیات های مستقیم بنا به نوع اعتراض وجود دارد. که در ادامه به صلاحیت ها و شرایط آنها اشاره خواهیم نمود.
مراحل اعتراض به مالیات خانه های خالی
مودیان مالیاتی یا نمایندگان رسمی آنها، براساس روال اداری و قانونی حاکم بر اختلافات و دعاوی مالیاتی، می توانند در مراجع صالح به رسیدگی زیر جهت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی خود اقدام نمایند.
-
مراجعه به ممیز و ممیز کل اداره امور مالیاتی مربوطه
غالب مودیان پس از صدور برگ تشخیص مالیات، براساس ماده 238 قانون مالیات مستقیم، به برگ تشخیص مالیاتی صادره معترض بوده و با ارائه درخواست کتبی درخواست بررسی و توافق در حل و فصل اختلاف مالیاتی خطاب به رئیس اداره امورمالیاتی را می نماید. که در مواردی با کسر مبالغی و یا تقسیط مالیات اعلامی اختلاف مالیاتی حل و فصل می گردد. در صورتی که این اختلاف در این مرجع حل و فصل نگردد، نوبت به سایر مراجع ذیل خواهد رسید.
-
مراجعه به هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی
مرحله دوم، در فرضی است، که بنا به هر دلیل اختلافات مالیاتی با توافق با رئیس اداره امور مالیاتی حل و فصل نگردد و مودی پس از ابلاغ برگ تشخیص مالیاتی ظرف مدت سی روز می تواند از اداره امور مالیاتی مربوطه، درخواست ارجاع اعتراض خود را به هیات حل اختلاف بدوی که متشکل از ۳ عضو است را نماید. لازم به ذکر است، واحد مالیاتی مربوطه با ابلاغ زمان تشکیل جلسه ، زمان حضور در جلسه را جهت ارائه مستندات و دفاعیات به مودی اعلام می نماید.
اعتراض به رای بدوی هیات حل اختلاف مالیاتی می بایست در قالب فرم های مخصوصی که به امضای او یا وکیل رسمی وی رسیده باشد، در قبال اخذ رسید به اداره امور مالیاتی یا دبیرخانه هیات های مربوطه تسلیم گردد. لازم به ذکر است، امکان اعتراض از طریق ارسال اعتراض از طریق پست سفارشی هم امکان پذیر است و تاریخ تسلیم اعتراض به اداره پست، ملاک تاریخ تسلیم اعتراض به مرجع مالیاتی ذی ربط محسوب می شود.
-
مراجعه به هیات حل اختلاف تجدیدنظر مالیاتی
چنانچه مودی مالیاتی و یا سازمان امور مالیاتی نسبت به رای صادره از هیات بدوی حل اختلاف مالیاتی معترض باشند، می بایست به صورت مکتوب ظرف مهلت 20 روز از تاریخ ابلاغ اعتراض نمایند. غالبا هیات با تشکیل جلسه رسیدگی و با استماع اظهارات طرفین و مطالعه لایحه دفاعیه نسبت به صدور رای قطعی و لازم الاجرا اقدام می نماید.
وفق تبصره ۱ ماده 247 قانون مالیات های مستقیم مقرر شده است ( مودی مالیاتی مکلف است مقدار مالیات مورد قبول را پرداخت و نسبت به مازاد بر آن اعتراض خود را در مدت مقرر تسلیم کند ) سازمان امور مالیاتی با استنباط از این تبصره ارجاع اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی مندرج در رای هیات های حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر را مشروط به ( پرداخت مالیات مورد قبول توسط مودی ) است. که نهایتا به موجب رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در دادنامه شماره 1326 مورخ 1397/05/23 وضع این شرط خلاف قانون تشخیص داده شد و به هر صورت در حال حاضر رسیدگی هیات تجدیدنظر مالیاتی مشروط به پرداخت مالیات مورد قبول مودی مالیاتی نیست.
-
اعتراض از طریق هیات ماده ۲۱۶ قانون مالیات مستقیم
صلاحیت هیات موضوع ماده 216 قانون مالیات های مستقیم، رسیدگی به شکایات ناشی از (( اقدامات اجرایی راجع به مطالبات دولت )) است، که به صورت کلی به جز مطالبات ناشی از مالیات های مستقیم و غیرمستقیم، مطالبات موضوع ماده 48 قانون محاسبات عمومی ، مطالبات موضوع ماده 32 قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 14/08/1384 و مطالبات موضوع ماده 45 قانون بر ارزش افزوده قابل وصول وفق مقررات مالیاتی است. که در مراحل اجرایی ممکن است منشا بروز اختلافات متعددی گردد. که مصادیق مبتلا به شکایات عبارتند از :
الف.اعتراض به توقیف مستثنیات دین
ب. شخص ثالث مدعی توقیف اموال وی به جای مودی مالیاتی باشد.
پ. ادعای فقدان شرایط قانونی ابلاغ و متعاقبا اعتراض به فرآیند اجرای عملیات اجرایی
-
شورای عالی مالیاتی
شورای عالی مالیاتی بالاترین مرجع نظارتی درون سازمانی در سازمان امور مالیاتی است
براساس ماده 251 قانون مالیات مستقیم، مودی یا اداره امور مالیاتی جهت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی ظرف یکماه از ابلاغ رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی با دلایل کافی می تواند به شورای عالی مالیاتی مراجعه کرده و با اعلام شکایت تقاضای نقض رای و تجدیدنظر را نماید.
رسیدگی شورای عالی مالیاتی بدون توجه به ماهیت پرونده بوده و صرفا پرونده ها را از نظر رعایت تشریفات قانونی و نیز مطابقت و بررسی رسیدگی های قبلی با قوانین و مقررات بوده و در صورت احراز شکایت ، اقدام به نقض رای می نماید. و مودیان مالیاتی جهت ثبت اعتراض در دبیرخانه شورای عالی مالیاتی می بایست شرایط زیر را رعایت نمایند.
الف.قطعی شدن مالیات تشخیصی و عدم امکان اعتراض در سایر مراجع اداری مالیاتی
ب.عدم طرح شکایت همزمان در دیوان عدالت اداری
پ.تنظیم شکایت در فرم مخصوص که به امضای مودی یا وکیل رسمی تام الاختیار وی رسیده باشد.
ت.در اشخاص حقوقی طرح شکایت توسط صاحبان امضای مجاز به همراه مدرک مثبت سمت نمایندگی در صورت طرح اعتراض از طرف وراث ارائه گواهی حصر وراث
ح.تصویر کلیه آرای هیات های بدوی یا تجدیدنظر مالیاتی ، هیات ماده ۲۱۶ قانون های مالیات مستقیم
خ.ارائه کلیه مستندات و دلایل اعتراض
نکته کاربردی:
صلاحیت شعب شورای عالی مالیاتی رسیدگی به شکایت از کلیه آرای قطعی صادره هیات های حل اختلاف مالیاتی است، اما در این میان دو استثنا وجود دارد:
الف.بموجب تبصره 4 ماده 247 قانون مالیات های مستقیم، مواردی که رای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی با عدم اعتراض مودی یا مامور مالیاتی قطعی می شود، امکان طرح شکایت در شعب شورای عالی مالیاتی وجود ندارد.
ب.بموجب ماده 33 قانون مالیات مستقیم شعب شورای عالی مالیاتی صلاحیت رسیدگی به اعتراض به مالیات بر ارزش افزوده را ندارند.
البته این ممنوعیت ها فاقد توجیه حقوقی صحیحی هستند.
-
هیات های موضوع ماده 251 مکرر قانون مالیات های مستقیم
بموجب ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم مصوب 1370/07/02 معترض می بایست جهت طرح اعتراض به مالیات قطعی خانه های خالی در هیات موضوع ماده 251 مکرر قانون مالیات های مستقیم ، نسبت به تنظیم شکایت و پیوست نمودن دلایل و ضمائم آن با ادعای غیرعادلانه بودن آن خطاب به وزیر امور اقتصادی و دارایی اقدام نماید، متعاقبا وزیر با بررسی تقاضا نسبت به قبول یا رد تقاضا جهت ارجاع اعتراض هیات موضوع ماده 251 مکرر قانون مالیات مستقیم تصمیم گیری می نماید ، که بموجب رای شماره ۳۱۰ مورخ 1390/07/25 هیات عمومی دیوان عدالت اداری بر این اختیار تاکید شده است.
در فرض پذیرش درخواست از سوی وزیر امور اقتصادی، رسیدگی به اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی به هیات ۳ نفره موضوع ماده 251 مکرر قانون مالیات مستقیم ارجاع داده می شود. نصاب رای گیری بموجب ماده 113 قانون اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم مصوب 1380/12/27 اکثریت آرا تعیین شده است.
در صورت صدور رای توسط هیات ماده 251 مکرر موضوع اعتبار امر مختوم داشته و قابل طرح مجدد در هیات نمی باشد، مگر اینکه نسبت به طرح اعتراض در دیوان عدالت اداری و نقض رای اقدام شود، در این صورت پرونده مجددا قابل طرح در هیات می باشد.
لازم به ذکر است، در فرض رد شدن درخواست اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی ، با توجه به عدم محدودیت در مهلت و تعداد دفعات طرح پرونده ، با تحصیل و تکمیل مدارک امکان تقدیم مجدد درخواست برای مودی جهت بررسی مجدد وزیر امور اقتصادی همچنان باقی است.
و شرایط طرح اعتراض به مالیات خانه های خالی در هیات موضوع ماده 251 مکرر قانون مالیات های مستقیم عبارتند از:
الف.تقاضای طرح پرونده باید نسبت به مالیات های قطعی باشد.
ب.موضوع قابل طرح در سایر هیات های مالیاتی اداری نباشد.(البته امکان یا عدم امکان طرح اعتراض در دیوان عدالت اداری با عنایت به صلاحیت عام دیوان عدالت اداری ارتباطی به این هیات ندارد.)
پ.رائه دلایل و مدارک کافی دال بر غیر عادلانه بودن مالیات تشخیصی
در خصوص مفهوم مالیات غیر عادلانه تصریح دقیقی در قوانین و مقررات وجود ندارد و با این وجود با توجه به دیدگاه های حقوقی و رویه جاری حاکم مواردی همچون ( نقض قوانین و مقررات) ، ( تفسیر اشتباه از قانون توسط اداره یا مامور یا هیات امور مالیاتی ) را می توان از مصادیق اهم آن دانست.
-
اعتراض به رای مالیاتی در دیوان عدالت اداری
آخرین راه کار اعتراض به مالیات خودروهای لوکس و گران قیمت و ابطال اجراییه مالیاتی مراجعه به دیوان عدالت اداری است.
صرف اعلام اعتراض به برگ تشخیص یا مطالبه مالیاتی در دیوان عدالت اداری تا قبل از اخذ دستور موقت مانع وصول مالیات اعلامی از مودی نمی باشد و رسیدگی دیوان عدالت اداری بصورت شکلی و در فرض احراز نقض قوانین و مقررات قانونی، اقدام به نقض رای قطعی هیات حل اختلاف و ارجاع مجدد پرونده به کمیسیون هم عرض هیات حل اختلاف صادر کننده رای قطعی می نماید.
به موجب تبصره 2 الحاقی به ماده 1 قانون دیوان عدالت اداری مصوب 1402/02/10 اعتراض به رای هیات حل اختلاف مالیاتی به صورت تک مرحله ای است و دادخواست مستقیما در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری مطرح و مورد رسیدگی قرار می گیرد، رای صادره قطعی است. اما پرونده سابق مطروحه مطابق با صلاحیت زمان ثبت دادخواست در شعب بدوی و تجدیدنظر رسیدگی می گردند.
رسیدگی در دیوان عدالت اداری به صورت غیرحضوری است. شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری با احراز تکمیل بودن دادخواست و ضمائم آن و طرح آن در فرجه مقرر قانونی ، یک نسخه از آن را برای طرف دعوا ارسال خواهد نمود.
سازمان امور مالیاتی موظف است ، ظرف مدت 30 روز از تاریخ ابلاغ دادخواست نسبت به ارائه پاسخ مکتوب خود اقدام نماید. نهایتا با وصول لایحه جوابیه و در وقت نظارت ، شعبه دیوان نسبت به صدور رای مقتضی اقدام خواهد نمود.
نکته حائز اهمیت اینکه ، به موجب رای وحدت رویه شماره 523 مورخ 1390/11/24 هیات عمومی دیوان عدالت اداری و بند 2 ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری ، رسیدگی شعب دیوان ، نسبت به اعتراض به آرای کمیسیون های مالیاتی صرفا از جهت رعایت قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها انجام می شود. یا به عبارتی رسیدگی به صورت شکلی است و شعبه دیوان از ورود در ماهیت پرونده و صدور حکم ماهوی ممنوع است.
اگر شعبه تجدیدنظردیوان ، قائل به عدم بررسی دقیق اسناد و مدارک خواهان یا عدم رعایت تشریفات آمره قانونی در زمان دادرسی شود یا رای صادره را برخلاف اسناد و مدارک متقن خواهان و قوانین و مقررات جاری بداند ، نسبت به نقض رای هیات حل اختلاف مالیاتی اقدام خواهد نمود.
با نقض رای ، هیات هم عرض حل اختلاف مالیاتی ، موظف به انجام رسیدگی مجدد با رعایت جهات اعلامی دیوان خواهد بود. اما اگر هیات هم عرض ، پس از رسیدگی قائل به صحت رای سابق باشد و یا رای صادره مطلوب خواهان نباشد، نامبرده می تواند نسبت به طرح مجدد اعتراض به رای صادره را در دیوان عدالت اداری نماید. شعبه تجدیدنظر دیوان ، این بار مجوز ورود در ماهیت پرونده را می یابد و در صورت صلاحدید با ارجاع امر به کارشناسی نسبت به صدور حکم ماهوی اقدام می نماید. که این حکم می تواند در تایید رای کمیسیون هم عرض و یا نقض آن باشد. رای صادره قطعی است
اعاده دادرسی نسبت به رد شکایت اعتراض به مالیات خانه های خالی در دیوان عدالت اداری
چنانچه اعتراض به مالیات خانه خالی، منتج به رد شکایت در دیوان عدالت اداری گردد، با فرض عدم وجود دلایل جدید، تنها راهکار ممکن اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری می باشد. ولی در فرضی که رای صادره دیوان، در قالب حکم باشد ، امکان اعاده دادرسی به موجب ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری در شعبه صادر کننده رای قطعی دیوان عدالت اداری با اثبات یکی از جهات مصرحه در این ماده امکان پذیر است.
اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری یکی از طرق اعاده دادرسی از آرای دیوان عدالت اداری به جهت مخالفت با شرع یا قانون بودن رای صادره از طریق رئیس قوه قضاییه و رئیس دیوان عدالت اداری است. با توجه به اینکه اعتراض موضوع ماده 79 تنها برای یک بار قابل طرح می باشد و احتمال پذیرفته شدن اعتراض بسیار کم است و رسیدگی و دادرسی در دیوان عدالت اداری غیرحضوری و تنها از طریق تبادل لوایح انجام می شود. بهره مندی از خدمات وکیل متخصص دیوان عدالت اداری و آشنا به دعاوی مالیاتی نقش بسزایی جهت نقض آرای شعب دیوان عدالت اداری دارد.
چه افرادی مشمول مالیات خانه های خالی می شوند؟
تمام اشخاص حقیقی و حقوقی ساکن ایران یا خارج از ایران وظیفه دارند که املاک خود را اجاره دهند. اگر این کار را انجام ندهند بر طبق ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات مستقیم مشمول مالیات خانه های خالی می شوند.
نحوه شناسایی خانههای خالی مشمول مالیات چگونه است؟
از طریق سامانه اسکان و املاک کشور که افراد از طریق آن باید اطلاعات ملک های خود را در آن ثبت کنند.
بعد از چه زمانی دولت خانه را جزء خانه های خالی محسوب می کند و برای آن مالیات در نظر می گیرد؟
زمانی که یک ملک بیش از ۱۲۰ روز ساکن یا کاربر نداشته باشد.
مبلغ حدودی مالیات خانه های خالی، سالانه چقدر است؟
مالیات خانه های خالی بر اساس ارزش جاری ملک، مدت زمان خالی بودن ملک و تعداد ملک بستگی دارد.