وکالت یه معنای سپردن کاری به شخصی می باشد که تا زمان حیاتنش آن را انجام دهد. برای اینکه عقد وکالت صحیح باشد مستلزم دارا بودن شرایطی است من جمله:
1-ایجاب و قبول : برای اینکه عقد وکالت محقق گردد باید ایجاب از سوی موکل و قبول از وکیل واقع شود.
2- طرفین عقد وکالت :در عقد وکالت کسی که از طرف خودش به دیگری اختیار می دهد تا کارهای محوله را انجام دهد موکل و شخصی که از طرف موکل به عنوان نایب انتخاب می شود وکیل نامیده می شود.در عقد وکالت نیز مانند سایر قراردادها طرفین باید شرایط مذکور برای متعاقدین را دارا باشند.
3- مورد وکالت: طبق عقد وکالت ،کاری به وکیل سپرده می شود لذا باید دارای شرایطی باشد در غیر اینصورت وکالت باطل می گردد.از جمله این شرایط می توان به معلوم و معین بودن مورد وکالت،نیابت بردار بودن مورد وکالت و شرعی بودن آن اشاره نمود.
وکالت برای امور بانکی
در بسیاری مواقع صاحب حساب بنا به دلایلی اعم از مسافرت ،بیماری،گرفتاری شغلی و… شخصا قادر به انجام امور بانکب خود نمی باشد .لذا شخصی را از طرف خود وکیل می نماید تا تمام یا برخی از امور بانکی را انجام دهد .و برای این منظور اقدام به تنظیم وکالتنامه رسمی در یکی از دفاتر اسناد رسمی می نماید و طی آن به شخصی برای انجام امور وکالتی صاحب حساب وکالت داده می شود. وکالتنامه ای که برای امور بانکی داده می شود می بایست دارای شرایطی باشد که به شرح ذیل می باشد.
شرایط وکالتنامه بانکی
همانگونه که می دانید وکالت عقدی جایز می باشد و باید در امری باشد که خود موکل بتواند آن را به جا بیاورد و تحقق آن نیازمند قبول از سوی وکیل می باشد. برای اینکه شخصی بتواند از طرف خود وکیلی را جهت انجام امور بانکی معرفی نماید می بایست فرم چاپی که بانک در اختیار صاحب حساب قرار می دهد تکمیل گردد و در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد. مدت وکالتنامه می تواند به صورت معین یا نامحدود باشد و چنانچه برای مدت معین وکالت داده شود باید تاریخ انقضای آن مشخص گردد.چنانچه شرکتی بخواهد به شخص حقیقی وکالت دهد یا شرکتی به شرکت دیگر ،مستلزم این است که اجازه وکالت در اساسنامه شرکت ذکر شده باشد.
مقررات مربوط به وکالتنامه های بانکی
طبق بخشنامه شماره 330094/97 مورخ 1397/09/19 بانک مرکزی ،به منظور پیشگیری از ارائه اسناد جعلی به بانک ها و جلوگیری از بروز سوء استفاده و آسییب های احتمالی ،بانک ها موظف هستند ابتدا از طریق پورتال سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نسبت به اخذ استعلام اقدام نمایند و از این طریق اصالت وکالتنامه و حدود اختیارات وکیل را احراز نمایند .در صورتی که وکالتنامه قبل از تاریخ 1392/06/26 صادر شده باشد می بایست از دفترخانه اسناد رسمی صادر کننده استعلام گردد.
در صورتی که قبل از اخذ استعلام اقدام به برداشت از حساب،بستن حساب ،دریافت تسهیلات ،افتتاح حساب و … نمایند و خسارت و ضرر و زیانی ناشی از جعل و سوء استفاده از آن به صاحب حساب و بانک وارد آید،مسئولیت مستقیم جبران خسارت وارده با افراد ذی مدخل می باشد.
موارد لغو وکالتنامه بانکی
وکالتنامه های بانکی را در موارد ذیل می توان لغو نمود:
1-طبق تقاضای کتبی موکل-2- بسته شدن حساب به وسیله وکیل یا موکل -3- فوت وکیل وکیل یا موکل -4- جنون یا حجر وکیل یا موکل -5- استعفای وکیل-6- انقضاء مدت وکالت